Doğa Koruma ve Milli Parklar, II. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Şube Müdürlüğü’ne bağlı olan Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, ismini çıkışından alan tek kanyon olma özelliğine sahiptir!Kanyonun girişi Yenipazar’da çıkışı İnhisar ilçesindeki Harmanköy’dedir.
Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, kanyon yapısı ve manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun bir tabiat parçası olmasının yanında doğal, rekreasyonel ve görsel değerleri de barındıran ülkemizdeki önemli açık hava rekreasyonel kaynaklarındandır.
Tabiat Parkında orman ekosistemini oluşturan ve münferit fertler olarak bulunan Karaçam, Ardıç ve Meşe türleri yaygın şekilde bulunur. Bilecik İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Projesi’ne göre; Bilecik ilinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda toplam 1040 takson saptanmıştır. Bu taksonlardan yaklaşık % 7’si endemiktir. Elbette daha fazla takson ve endemik bulunmaktadır. Belirlenen türlerden bazılarını alanda görmek mümkündür.
Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı; yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, tavşan ve bazı küçük memelilerin yaşam alanıdır. Ayrıca yırtıcı ve ötücü kuşlar ile akarsu balık türleri görülmektedir.
Doğanın bize muhteşem eserlerinden biri olan Tabiat Parkı’nda doğal ve kültürel değer olan kanyon, ana kaynak değeridir. Ön planda olması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamaktadır. Yerli ve yabancı sporcuların ve turistlerin keşfettiği bir alan olması nedeniyle, halkın kültürel folklorik özelliklerinin yaşatılması ve tanıtılmasına katkı sunan tabiat parkı, ülkemiz için önemli bir alandır. Kanyona geçişi yapmak isteyen sporcular Yenipazar ilçesindeki giriş kısmından yürüyüşe başlamaktadırlar.
Tabiat parkının bulunduğu yöre, kırsal ağırlıklıdır. Yöre halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Şehirleşme az olduğundan ziyaretçilerimiz kırsal yaşamı rahatlıkla gözlemleyebilir, yöresel ürünler satın alabilirler. Ayrıca Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu'nun doğduğu topraklardadır. Sakarya ırmağının etrafında kurulan göletleri ve derelerinin zenginliği ile tanınan yöre antik çağlardan günümüze tarihin izlerini taşır. Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi ve Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Türbesi başlıca ziyaret alanlarındandır. Ayrıca kanyonun bulunduğu Harmanköy’de Osman Gazi’nin yakın silah arkadaşı Abdullah Mihalgazi’nin türbesi bulunmaktadır. Yine burada, bu köyün, daha önceleri ilim merkezi olduğunun kanıtı durumundaki Hatip Dede adında bir türbe de bulunuyor.
Kendinizi hayatın koşuşturmasından uzaklaştırabileceğiniz bu mekanbaşta kanyon geçişi faaliyeti yapacaklar ve dağcıların tercih ettiği bir alandır. Ayrıca kısa ve uzun yürüyüş yolları, manzara seyir alanları, piknik üniteleri, kuş gözlemi gibi etkinlikler sayesinde her kesimden ziyaretçilerimize eğlenceli ve heyecanlı zaman geçirme olanağı sağlamaktadır.Harmanköy’de (kanyon çıkışındaki) alan ise kamp kurmak isteyenler için heyecan verici, aynı zamanda büyüleyici atmosferi ile ziyaretçilerini bekliyor.
Harmankaya Kanyonu çıkışına ulaşmak için aşağıdaki harita konumu kullanılabilir. Ancak harita kullanımında kısa yollar dikkate alınıp arazi yolları da dikkate alınmadığı için Harmankaya Kanyonuna ulaşmak isteyenler bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Bu nedenle çevre illerimizden ulaşım için ana hatlar olarak Eskişehir, Bolu, Bursa, Bilecik ve Sakarya hatları aşağıda çıkarılmıştır.
1. Hat ==>Eskişehir - Alpagut(Mihalgazi ilçe mahallesi) - Çayköy (İnhisar ilçe köyü) - Akköy (İnhisar ilçe köyü) - Harmanköy
2. Hat ==>Bolu - Mudurnu - Göynük - Yenipazar - Kutça(Yenipazar ilçe köyü) - Akköy (İnhisar ilçe köyü) - Harmanköy
3. Hat ==>Bursa - İnegöl - Bozüyük - Söğüt - İnhisar - Çayköy (İnhisar ilçe köyü) - Akköy (İnhisar ilçe köyü) - Harmanköy
4. Hat ==>Sakarya - Alifuatpaşa - Taraklı - Yenipazar - Kutça(Yenipazar ilçe köyü) - Akköy (İnhisar ilçe köyü) - Harmanköy
Harmanköye ulaşım sonrasında kanyon çıkışına ulaşım için daha detaylı tabelalar sizlere yardımcı olacaktır.